ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΑΠ ΝΔΦΚ ΤΕΙ ΠΥΡΓΟΥ


Oι εξετάσεις στο Τ.Ε.Ι. αποτελούν (δυστυχώς κατά κανόνα) μια επανάληψη του τύπου των εξετάσεων που δίνουν οι μαθητές στο σχολείο και στις εισαγωγικές εξετάσεις. Πρόκειται για τον ίδιο τρόπο εξέτασης που υποτίθεται ότι όλοι καταδικάζουν, αφού προάγει την απομνημόνευση, την “παπαγαλία” και τις “ευρηματικές μεθόδους” αντιγραφής. H επαφή του φοιτητή με το ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ περιορίζεται στα απαραίτητα δηλαδή στα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ που υπάρχουν, ενώ σε πολλά τμήματα μεγάλος αριθμός φοιτητών μπαίνουν μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας και τα αμφιθέατρα τρεις φορές το χρόνο για να δώσουν εξετάσεις. Tείνει το Τ.Ε.Ι. σιγά σιγά να μετατραπεί σε εξεταστικά κέντρα. Aυτό το φαινόμενο επιτείνεται ακόμη περισσότερο με την εφαρμογή του συστήματος των προόδων (όπου εφαρμόζεται), καθώς η συμμετοχή των φοιτητών στις προόδους λαμβάνει συνήθως υποχρεωτικό χαρακτήρα και εξετάζονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως και στην εξεταστική.

ΠPOTEINOYME...
--> Εκσυγχρονισμό στους τρόπους εξέτασης, με τη μορφή εθελοντικών εργασιών για τον προβιβασμό των φοιτητών.

--> Nα θεσμοθετηθούν εναλλακτικές μορφές εξέτασης και βαθμολόγησης του φοιτητή που θα κάνουν ουσιαστικότερη τη συμμετοχή του στο μάθημα και αντικειμενικότερη την αξιολόγησή του, ενώ θα του δίνουν την ευκαιρία να γίνει κάτοχος βαθύτερης και πολύπλευρης γνώσης. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί ένα τέλος στα φαινόμενα αυθαιρεσίας που παρατηρούνται στην βαθμολόγηση των γραπτών και να υπάρξει μια πιο διάφανη και αντικειμενική εξεταστική διαδικασία.

--> Aπαλλακτικές εργασίες (ήδη εφαρμόζεται σε μερικά Πανεπιστημιακά τμήματα και Τεχνολογικά Ιδρύματα) εμβάθυνσης και διεξοδικής έρευνας πάνω στο αντικείμενο του μαθήματος (εφόσον αυτό προσφέρεται για τέτοια εργασία), τις οποίες θα παραδίδει.

--> Δυνατότητα του φοιτητή - εάν έχει επιλέξει να παρακολουθεί τις παραδόσεις - αντί να εξετασθεί μία και μοναδική φορά στην εξεταστική, να δώσει μια σειρά από τεστ ή μικρής εκτάσεως εργασίες, που να συνυπολογίζονται σε κάποιο (μικρό) ποσοστό στον τελικό βαθμό του μαθήματος, ώστε και η επαφή με το μάθημα να είναι καλύτερη και η βαθμολογία του αντικειμενικότερη. Eννοείται, βεβαίως, πως η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα πρέπει να μην επηρεάζει αρνητικά τη βαθμολογία όσων -για οποιονδήποτε λόγο- δεν παρακολουθούν τις παραδόσεις ή δεν επιθυμούν να εξεταστούν άλλη φορά πέραν της εξεταστικής.

--> Mεγαλύτερη χρήση κατά τις εξετάσεις των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής, για να μην απαιτείται η αντιεπιστημονική απομνημόνευση πολυάριθμων σελίδων και να εξετάζεται όλο το εύρος της ύλης, ώστε ο φοιτητής να καλείται πράγματι να αποδείξει τη γνώση του και όχι τη μνήμη ή την τύχη του.